arrow_drop_up arrow_drop_down
9 juni 2020 

Ontbijt tijdens het droog trainen, wat moet je eten voor progressie?

ontbijten en droog trainenDroog trainen en ontbijt blijft een lastig onderwerp voor velen. Wat eet ik nu in de ochtend als ik bezig ben met droog trainen? Als je begint aan droog trainen is het heel erg belangrijk om op je voeding te letten. Voeding en droog trainen zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer je effectief wilt droog trainen en je spieren goed tot uiting wilt laten komen dan kan dat bijna niet zonder aanpassing in je voedingspatroon.

Hierbij is het niet alleen belangrijk de hoeveelheid voeding en calorieën aan te passen, maar ook om goed te kijken naar de verdeling van de koolhydraten, eiwitten en vetten. Dat worden de macro’s genoemd. Bij droog trainen eet je dus net onder je caloriebehoefte, maar hoe doe je dat met je ontbijt en waar moet je op letten? Ik bespreek het in deze blog over droog trainen en ontbijten.

Hoe belangrijk is het ontbijt tijdens het droog trainen?

Tijdens het droog trainen is het de bedoeling dat je spieren gaan groeien. Die spiergroei is op het gebied van voeding voornamelijk afhankelijk van proteïne. Daarom is het erg belangrijk om de dag te beginnen met een boost aan eiwitten. Het blijkt dat je 30 % minder calorieën consumeert, wanneer je de dag start met eiwitten. Dit komt omdat eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel en ze geven meer energie.  Daarnaast is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling op gang komt.

Macro’s om rekening mee te houden tijdens het ontbijt

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een hele belangrijke brandstof voor het lichaam. Het is wel erg belangrijk dat je niet te veel koolhydraten binnen krijgt dan dat je verbrandt anders wordt dit weer opgeslagen als vet. Koolhydraten zitten vooral in: groente, fruit, volkoren paste, havermout.

Eiwitten

Als je bezig bent met droog trainen veranderd je voedingspatroon. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het opbouwen van je spiermassa. Daarom is het erg belangrijk om de inname van eiwitten te verhogen naar 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen voor je spieren dus als je te weinig eiwitten binnen krijgt verlies je dus ook spiermassa. Eiwitten kan je bijvoorbeeld halen uit: eieren, vlees, kwark en noten.

Vetten

Er zijn twee soorten vetten: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Vooral onverzadigde vetten heeft het lichaam nodig. Deze onverzadigde vetten zitten vooral in: noten, vis en olijfolie.

Wat is het beste ontbijt tijdens het droog trainen?

 Je weet nu waarom ontbijten belangrijk is bij het droog trainen en welke voedingstoffen je nodig hebt is het ook belangrijk om te weten wat je dan zou moeten of kunnen eten tijdens het ontbijt.  Hieronder heb ik een aantal suggesties op een rijtje gezet voor het ontbijt tijdens het droogtrainen.

  • Griekse yoghurt

Griekse yoghurt kan je eten om veel eiwitten te consumeren. Je kan Griekse yoghurt op verschillende manieren eten: met noten, havermout of fruit. Dit zijn gezonde eiwitrijke en vezelrijke toevoegingen die ook nog veel vitaminen bevatten.

griekse yoghurt ontbijten droog trainen

  • Havermout met melk

Melk en havermout zitten vol met eiwitten. Havermout bevat per 100 gram 13 gram aan eiwitten en ook melk bevat veel proteïne. De combinatie van melk en havermout is goed voor de spieropbouw en stilt ook nog eens het hongergevoel voor een langere tijd. Havermout kan je op verschillende manieren erg lekker maken: met fruit, honing, kaneel, en nog veel meer.

  • Omelet met groentes

Een omelet in de ochtend is altijd zo gemaakt als je er ook nog wat groentes doorheen gooit zit het vol met proteïne en de groentes bevatten essentiële mineralen, aminozuren en vitamines.

  • Proteïne pannenkoek

Pannenkoeken zijn altijd lekker en zeker leuk als je daar ook nog mee begint tijdens het ontbijt. Je kunt de pannenkoeken eiwitrijk maken. Hiervoor heb je drie ingrediënten nodig: eiwitten, appelmoes en havermout. Je kan ook een eiwitrijk ontbijt maken met banaan en eiwitrijke pannenkoeken.

proteine pannenkoeken ontbijt droog trainen

  • Cottage cheese

Cottage cheese of wel hüttenkäse is heel eiwitrijk en koolhydraat arm. Het is met diverse hoeveelheden vet verkrijgbaar en geeft je een verzadigd gevoel. Je kan de hüttenkäse zo uit het bakje eten met wat kruiden of tomaten erop of je kan er ook pannenkoekjes van bakken met ei en havermeel.

  • Smoothie

Het maken van een smoothie is leuk en gezond. Als je ook nog eens de juiste producten gebruikt die goed zijn voor de extra eiwitten, vetten en koolhydraten dan heb je een goed en gezond ontbijt.

Voorbeeld van een recept:

200 ml melk

1/4 banaan

25 g ongezoute noten naar keuze

75 g rood fruit (liefst uit het vriesvak)

50 g havermout

125 g magere kwark

Mix vervolgens alles door elkaar in de blender. Overgieten in een glas en daarna heerlijk genieten van een verse smoothie in de ochtendzon.

smoothie drinken ontbijt droog trainen

Conclusie

Het is dus erg belangrijk om de dag te beginnen met een goed en stevig ontbijt zeker als je bezig bent met droog trainen. Door goed op je voeding te letten en de juiste voedingstoffen binnen te krijgen kan je het beste halen uit je training.

En om het nog makkelijker te maken hebben wij een lekkere recepten bundel voor jou. Download de bundel dus en begin meteen!

Nog meer heerlijke recepten bij het droog trainen?

Dit zijn maar enkele suggesties van wat je zou kunnen eten als ontbijt. Natuurlijk zijn er veel meer lekkere recepten. Niet alleen voor het ontbijt, maar ook voor de lunch, avond eten en tussendoor.  Al deze recepten kan je vinden in een het complete eiwitrijke recepten kookpakket.

Dit pakket bestaat uit vele eiwitrijke:

  • Ontbijt recepten
  • Lunch recepten
  • Diner recepten
  • Snack recepten

Elk recept bevat veel eiwitten en is speciaal gemaakt om jouw spieren te laten groeien. Daarnaast krijg je nog een gratis bonus erbij van Eiwitrijke smoothie recepten en een maaltijd planner. En dit alles is nu afgeprijsd van 114 euro voor maar 19 euro! Als je dit pakket download kan je meteen beginnen met het maken van eiwitrijke recepten en je spiermassa vergroten.

>>Direct starten met het maken van heerlijke eiwitrijke recepteneiwit rijke recepten koken

 

Over de schrijver