arrow_drop_up arrow_drop_down
23 maart 2020 

Effectief thuis je spieren trainen? Met deze tips kan jij direct aan de slag!

Het trainen van je spieren in de gym is niet altijd mogelijk. Soms wordt je door omstandigheden gedwongen om thuis je spieren te trainen. Wanneer je gewend ben om regelmatig naar de gym te gaan dan kan het wel eens lastig zijn om te weten waar je moet beginnen.

Je hebt namelijk niet alle apparaten tot je beschikking en ben je misschien bang dat je niet meer effectief je spieren kan trainen.

Hier hoef je je geen zorgen over te maken, want thuis je spieren trainen is helemaal niet zo moeilijk als je zelf denkt. Je moet alleen weten wat je moet doen en hoe je toch de spieren kan trainen die je wilt trainen zonder dat je de nodige apparaten tot je beschikking hebt.

Ik ga je daarbij helpen. Met deze tips kan jij direct aan de slag om effectief thuis je spieren te gaan trainen.

 

Begin gewoon

Je wordt gedwongen thuis te trainen en je weet niet waar je moet beginnen. Je bent gewend om naar de gym te gaan en nu moet je het ineens heel anders gaan doen. Dit is een verandering in jouw manier van trainen en dit kan soms wel eens lastig zijn.

Mensen zijn vaak niet zo blij met veranderingen en gaan daardoor excuses bedenken om het niet te hoeven doen. De rechtvaardigen voor zichzelf het idee dat ze niet thuis hun spieren hoeven te gaan trainen en wel weer het oppakken wanneer dit wel mogelijk is.

Dit zal uiteindelijk ervoor gaan zorgen dat jouw progressie die je hebt gemaakt achteruit zal gaan.

Daarom is het belangrijk door te gaan, ondanks de mogelijkheden. Denk dus niet in moeilijkheden, maar in mogelijkheden maar begin gewoon. Thuis zal niemand je raar aankijken als je de oefening niet goed uitvoert en het is ook nog eens in je eigen veilige omgeving.

Om effectief je spieren thuis te kunnen trainen heb je niet per se apparaten nodig, dit is geen excuus. Kom van de bank af en ga aan je eigen lichaam werken, want uiteindelijk zal je jezelf hiervoor dankbaar zijn als je later in de spiegel kijkt.

 

Pas je trainingsschema aan

Plannen moet je soms bijsturen. Zo ook het plan hoe je meestal je spieren traint dit zal thuis heel anders moeten. Daarom is het belangrijk om te kijken naar je huidige trainingsschema en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld.

Op basis van dit schema kan je oefeningen gaan zoeken die je ook thuis kan doen die dezelfde spiergroepen trainen. Een heel goed alternatief voor bankdrukken is bijvoorbeeld het doen van push ups.

Op internet staan heel veel oefeningen die je thuis kan doen die erg effectief zijn om thuis je spieren te trainen. Naast dat je je hele schema moet aanpassen kan je er ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een alternatief schema.

Zo hoef je zelf niet meer na te denken over welke oefeningen je moet doen en kan je echt direct aan de slag. Op internet zijn veel van deze schema’s te vinden. Soms wordt hier wel eens een investering voor gevraagd, maar als je goed zoekt zijn er ook nog schema’s die gratis worden aangeboden.

Wij hebben zelf ook een trainingsschema gemaakt waarmee je effectief je spieren thuis kan trainen. Je kan dit schema gebruiken als inspiratie of er gelijk mee aan de slag gaan.

In het schema wordt aangegeven hoe vaak je de oefening moet doen en hoeveel rust je tussen de oefeningen door moet nemen. Mocht je het schema graag willen gebruiken dan kan je deze hier downloaden.

 

Koop de juiste spullen in

Op internet zijn verschillende attributen vinden om thuis je spieren te trainen, alleen kan je door de overvloed aan spullen wel eens de weg kwijt raken. Welke spullen zijn nu goed om aan te schaffen als ik thuis mijn spieren wil trainen?

Daarom zijn er enkele spullen die essentieel zijn om te hebben wanneer je thuis wilt gaan trainen. Natuurlijk kan je dit ook prima met je eigen lichaamsgewicht doen, maar ik wil je aanraden dit tijdelijk te doen totdat je de juiste spullen in huis hebt.

Spullen die echt essentieel zijn om thuis je spieren te trainen zijn een trainingsmatje, een setje dumbbells, een kettlebell en een EZ-curl bar. Met deze spullen weet je zeker dat je een complete set hebt om effectief thuis te trainen.

Je kan hier nog wel wat verder in gaan om nog effectiever je spieren te kunnen trainen. Op deze manier zou je zelfs de gym een keer over kunnen slaan en thuis te trainen, of zelfs helemaal niet meer naar de gym gaan en helemaal zelf trainen. Uiteindelijk is dat ook veel goedkoper.

Vaak heb je de kosten voor deze spullen er al binnen een jaar ruim uit.

Dit kan dus wel een slimme investering zijn. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van de essentiële spullen die ook echt nodig hebt en de spullen die je optioneel in huis zou kunnen halen om nog effectiever je spieren te trainen.

Om het jou nog makkelijker te maken heb ik er gelijk een link bij gezet waar je de spullen direct kan inkopen. Je kan dus direct aan de slag!

Essentieel:

Yogamat Diverse Kleuren Extra Dun (10 mm)

Koop hier

Dumbellset 20 kg Kunststof

Koop hier

Kettlebell 8 kg zwart kunststof

Koop hier

EZ Curl Halterset 30 kg Kunststof (25 mm)

Koop hier

Optioneel

Battle Rope (10m, 30mm)

Klik hier

Zoek een rustige plek op in huis

Als je thuis gaat trainen is het goed om een plek in huis op te zoeken waar het een beetje rustig is. Zorg dat je zo min mogelijk afleiding hebt van andere dingen in huis zodat je de volledige focus kan leggen op je training.

Wanneer je in de gym traint ben je daar alleen maar om te trainen en als je klaar bent ga je weer weg. Thuis zijn er veel meer prikkels aanwezig die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed kan trainen. Denk daarbij aan kinderen, de tv of een telefoon die af gaat.

Wanneer het lastig is om een rustige plek in huis te vinden, sluit je dan volledig af van deze prikkels door bijvoorbeeld je oortjes in te doen of een koptelefoon op te zetten met muziek wat jou nog meer motiveert om trainen.

Wanneer je je focus op het trainen kan leggen zal je merken dat je je oefeningen nog beter uitvoert en je je veel rustiger voelt tijdens je training. Je moet namelijk niet jezelf opgejaagd voelen of je focus ergens anders hebben om effectief je spieren thuis te kunnen trainen.

 

Met deze tips kan je direct aan de slag om thuis te gaan trainen. Doe dit dan ook en blijf niet wachten totdat je denkt het te gaan doen. Als je graag je progressie vast wilt houden en je doelen wilt behalen is nu actie nodig.

Over de schrijver

Meer informatie over droog trainen?

Wij hebben meer dan 50 artikelen over droog trainen in ons archief!